Што се треба да знаете за лукот!

Loading...

Сега есезоната на лукот, а освен што е идеален за многу јадења,имамногу здравствени придобивки. Еве за сé што се е корисен, како да го одберете и чувате.Кога купувате лук бирајте главици кои на допир имаат цврсти лобуси или краеви. Ако добро одберете и го чувате во простор кој се проветрува ќе ви трае до четири месеци. Ако сакате да го имате лукот при рака за готвење преку работните денови, излупете го и ставете го добро затворен сад и ставете го во ладилник. Ќе ја задржи свежината, а ручекот ќе ви биде готов за брзо време. Ако случајно го сакате лукот измешан со масло, чувајте го во стаклен сад и во ладилник.
Колку повеќе го сецкате и го дробите лукот, неговиот вкус ќе биде појак и поинтезивен.
Ако лукот ви загори, тогаш веќе му нема помош затоа што ништо не може да ја извади горчината од него.
Лукот има послабо дејство ако го варите, односно пржите. Но, ако го насецкате и го оставите да постои 10 до 15 минути, позитивните активни споеви ќе се активираат и потоа може да го кувате и термички да го обработувате како сакате.
Повеќе на najadise.mkКога купувате лук бирајте главици кои на допир имаат цврсти лобуси или краеви. Ако добро одберете и го чувате во простор кој се проветрува ќе ви тр

loading...
Loading...