Страшна поплава во Индија: Најмалку 300 загинати

Најмалку 300 лица загинаа во поплавите предизвикани од поројните дождови во Источна и Централна Индија, пренесува БТА.Заради стихијата и предизвикани од неа поплави и свлечишта, стотици илјади жители се евакуирани. Поплавени се цели села, уништени се патишта, прекинати се далноводи и телефонски линии, уништени се посеви.
Монсунските дождови погодија вкупно шест милиони луѓе во индиските Држави Бихар, Утар Прадеш, Мадхија Прадеш, Раџастан и Утаракханд.
Нивото на водата во реките Ганг и Јамуна достигна критична ниво поради поројните дождови. Жителите на светиот град Варанаси, на брегот на реката Ганг, беа принудени да ги кремираат труповите на мртвите роднини на тераси и на покривите на куќите, наместо крај реката, како што обично прават.Заради стихијата и предизвикани од неа поплави и свлечишта, стотици илјади жители се евакуирани. Поплавени се цели села, уништени се патишта, преки

Пронајдете не на следниве мрежи: