Палачинки – најслаткото задоволство кое секој го прави на свој начин. Но, секогаш постои рецепт кој ќе ве направи главни кога се работи подготовката на тестото за палачинки.Палачинките со дупчиња не се „грешка“ или неуспешен краен резултат, напротив, за нив постои таен руски рецепт.
За да ги добиете палачинките со дупчиња кои се топат во уста, потребни ви се следниве состојки:
1 шолја јогурт
1 јајце
1 шолја брашно
1/3 лажичка сода бикарбона
1 лажичка масло
½ шолја кисела вода
Подготовка:
Јогуртот, јајцата, шеќерот, солта и брашното измешајте ги во еден сад.
Во шолјата со кисела вода додадете ја бикарбоната, измешајте и брзо додадете ја во садот со останатите состојки за да направите тесто.
Измешајте добро и оставете го тестото да отстои 10 минути.
Потоа печете тенки палачинки на масло во загреана тава.
Палачинките со дупчиња не се „грешка“ или неуспешен краен резултат, напротив, за нив постои таен руски рецепт.
За да ги добиете