Ознака: Александар Македонски

Избор на уредникот Издвојуваме

(Реобјавено од 2017) Македонците се еден од најретките народи во светот со најстар ген

Македонците се еден од најретките народи во светот со традиција на постоење, вели Роман Шолц, директорот на Швајцарскиот институт за атропологија и ДНК – ИГЕНЕА за Програмата по повод 2073 […]

Издвојуваме Контроверзни фајлови

ДАЛИ ГРОБОТ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ СЕ НАОЃА СКРИЕН ВО БАЗИЛИКАТА СВ. МАРКО ВО ВЕНЕЦИЈА

Во последните неколку години многу астролози се повеќе ни даваа индикации за тоа како планетарните вибрации со својата специфична и комплексна електро- хемија ќе влијаат врз свеста на луѓето, давајќи […]

Издвојуваме Контроверзни фајлови

СИБИРСКИОТ ПОХОД НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ (ВТОР ДЕЛ)

Прашањето што е важно да се постави, за да се разјасни оваа заплетканост и нејасност во историска смисла е следново: Зошто научниот свет преќутува за овие наоди и откритија што […]

Издвојуваме Контроверзни фајлови

СИБИРСКИОТ ПОХОД НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ (ПРВ ДЕЛ)

Сибирскиот поход на Александар Македонски – Новгородов Николај Сергеевич Младиот Македонски цар Александар во IV век п.н.е. трипати имал воен судар со древните Руси (Гедросии), и на крајот ја изгубил […]

Занимливости

Вака би изгледал Александар Македонски да живее во денешно време

Бека Саладин е графички дизајнер, која од мала ја фасцинираат историјата и археологијата. За да им ги приближи на луѓето историските настани и личности, одлучила да ги искористи своите вештини […]

Контроверзни фајлови

КОЈ Е ЦРНИОТ МАГ ШТО ГО ИНИЦИРАЛ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ?

Најпрвин да кажеме дека вистинската историја не е секогаш онаква каква што ни се претставува во историските учебници или општо прифатените “научни” тези, документарни емисии итн., напротив, таа e многу […]

Бавча

Има ли поврзаност на објавата на Паско Кузман за гробот на Александар Македонски и нападор на Иран?

Има ли поврзаност на објавата на Паско Кузман за гробот на Александар Македонски и нападор на Иран? Легитимно прашање во нашата констелација на односи. Се разбира се шегуваме. Понекогаш треба […]

Историја

ПРЕДАНИЈА ОД ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА ЗА БИТКАТА КАЈ ГАВГАМЕЛА: Дариј за Александар рекол – дојде време дете да ми го земе царството

Едно време Цар Александар беше дете. Он имаше татко. Татко му беше стар, а цар Александар беше дете малечко. Дојде време персијскиот цар донесе којн у Македонија, сакаше да го […]