Ознака: ДАРМ

Избор на уредникот Историја

Преобјавено: За прв пат објавен протоколот за пренесување на моштите на Гоце Делчев

Преобјавено. Вечерва објавивме повторно неколку текстови за нашиот голем револуционер Гоце Делчев. Во таа насока заокружуваме со Протоколот за пренесување на моштите во Македонија кој што се чува во Државниот […]

Издвојуваме

Власта без усул ги лаже вработените во Државен архив

Едно од првите ветувања кое на вработените го дал Ведето Петров, по неговото “уфрлување” во архивот беше дека ќе го пресели архивот назад во старите и руинирани простории. За да […]

Вести

Кирил Петров го влечат за нос вработените кои се членови на СДС. Не е чудно, човекот појма нема кај се наоѓа

Дали Кирил Петров ќе остане доследен на зборот и ќе го врати Архивот во старата зграда?  Имено, тој на „своите“ им се фалел дека е многу јак кај Заев и […]

Вести

ДАРМ: Испочитуван е законот при носење на Решение за уништување на документарен материјал на Антикорупциска

Во однос на објавениот текст под наслов “Антикорупциска со дозвола од Архивот уништува документација” на порталот “Нова” на ден 4.5.2016 година,  Државниот архив на Република Македонија сака да го истакне […]

Вести Историја

Промоцијата на првиот и вторниот том од зборникот документи „Илинденски сведоштва“

Промоцијата на првиот и вторниот том  од зборникот документи „Илинденски сведоштва“ – Ве информираме дека Државниот архив на Република Македонија организира промоција на првиот и вториот том од зборникот документи […]

Вести

Википедија се збогатува со содржини од македонската историја

Проектот “Македонски војводи и револуционери” на Википедија забрзано се реализира и веќе ги дава очекуваните резултати. Над 155 постоечки статии за личности од македонско револуционерно минато се веќе надополнети со […]

Вести

Состанок на Извршниот одбор на Европскиот огранок на Меѓународниот архивски совет

На 27 и 28 март 2017 год.  во „Порта Македонија” Скопје се одржа состанок на Извршниот одбор на Европскиот огранок на Меѓународниот архивски совет (European Regional Branch of the International […]

Вести

Состанок на европскиот борд на архивите – ЕУРБИКА, под покровителство на ДАРМ

Државниот архив на Република Македонија денеска и утре е домаќин на Состанокот на Извршниот одбор на Европскиот регионален огранок на Меѓународниот архивски совет на кој ќе се дискутира за повеќе […]