Ознака: депресија

Живот

Со правилна исхрана против симптомите на депресијата и анксиозноста

Освен што предизвикува мрачен поглед кон светот, депресијата предизвикува и физички симптоми како главоболка, замор, несоница и проблеми со варење. Научниците истакнуваат дека со балансирана и правилна исхрана во телото […]

Живот

Како да ја победите депресијата по одморот?

Годишниот одмор е прекрасно време за полнење на батериите и подготовка за нови предизвици. Но, еуфоријата и задоволството кои ги чувствуваме на одморот брзо спласнуваат откако ќе се вратиме во […]

Живот

6 практични нешта што треба да се прават секојдневно за полесно справување со депресијата

Кога си задавате мали задачи што треба да ги извршите во текот на денот, тој автоматски е поисполнет и со повеќе смисла. Наједноставната работа што треба да ја прават сите […]

Живот

Депресијата не бира, затоа внимавајте- таа не е лошо расположение, туку смртоносна болест

Според проценките на Светската здравствена организација, околу 800.000 луѓе годишно го завршуваат својот живот поради оваа болест. Во прашање е тежок и опасен здравствен проблем кој ги зафаќа сите – […]

Живот

Помалку време на социјални мрежи намалува ризик од депресија

Помалку време минато на социјалните мрежи го намалува ризикот од депресивно растројство, се посочува во труд на Универзитетот на Пенсилванија. Стручните лица сметаат дека има директна врска меѓу ограничувањето на […]

Живот

Како невработеноста влијае врз нашето здравје?

Невработеноста не е ограничена само на финансиите, оваа состојба, исто така, влијае на менталното и физичкото здравје на луѓето. Недостатокот на самодоверба, ниска самодоверба и депресија се меѓу најважните психолошки […]

Живот

Aеробно вежбање ублажува депресија, дури и кај хронично болни

Расположението кај луѓе со хронични здравствени проблеми кои страдаат од депресија може да се подобри со аеробни вежби, како што се вежбање во групи, пешачење, трчање, возење велосипед, покажува нова […]

Живот

Три навидум безопасни навики кои можат да ве направат депресивни

Сѐ почесто се појавуваат алармантни резултати од истражувања кои откриваат дека депресијата станува многу распространета болест. Причинителите на болеста се сложени и секако се тема чија обработка бара стручно мислење, […]

Живот

Јануарска депресија навистина постои, еве како да ја избегнете

Не е кажано без причина дека јануари е најдепресивниот месец во годината: празни картички, враќање на работа, вируси и грип, несакани килограми. Како да се извлечеш од тоа? Најлошото што […]

Живот

Социјалните мрежи се одговорни за депресијата кај тинејџерите?

Тинејџерките имаат двојно поголема веројатност за појава на депресија поврзана со користењето на социјалните мрежи, во споредба со тинејџерите, најмногу поради онлајн злоставувањата, пореметувањата во спиењето и незадоволството од сопствениот […]