Ознака: РИЗИК

Вести

ИЗБЕГНУВАЈТЕ ДА ИЗЛЕГУВАТЕ ВЕЧЕРВА: Концентрацијата на отрови во сите македонски градови во воздухот се зголемуваат по 17 часот

Аерозагадувањето е највисоко навечер. Ова го покажуваат графиконите на Министерството за животна средина. Во нив се гледа дека по 17 часот се зголемуваат концентрациите во воздухот. Во тој период граѓаните […]

Живот

Еве каде ризикот од добивање коронавирус е најголем, a каде најмал

Ризикот од инфекција со корона вирусот е најголем во затворени простории Според индексот на ризик од инфекција со корона вирусот тој е најголем на забавите во затворено. Овде се вклучуваат […]

Здравје

Непроветрените простории се „дувло“ за корона вирусот – Канцелариите може да бидат ризични

Постојано размислуваме како да го намалиме ризикот од заразување со корона вирусот, па си поставуваме прашања од типот: „Дали е безбедно да одам на трчање“, „Дали да влезам во аптеката […]

Живот

Пушачите се со двојно повисок ризик за потешки облици на Ковид-19

Пушачите и поранешните пушачи, вклучувајќи ги и корисниците на електронски цигари, имаат речиси двојно поголем ризик од развој на потешка форма на Ковид-19 од непушачите, покажало истражувањето на Универзитетот Калифорнија […]

Живот

Како отчукува биолошкиот часовник кај жената?

Квалитетот на јајце-клетките со годините се намалува, па така и веројатноста за природно оплодување е помала, додека се зголемува ризикот од губење на детето. Но, покрај возраста на мајката, битни […]

Живот

Поголем ризик од инфаркт: Жените на оваа возраст се во најголема опасност

Кардиоваскуларните болести се предизвикани од атеросклероза, послаба еластичност на крвните садови, хипертензија и пореметување на срцевиот ритам. Промените во целото тело на жената настануваат со намалувањето на нивото на естроген […]

Вести

Глобалното затоплување ќе ги зголеми болестите и смртноста

Климатските промени го зголемуваат ризикот од заболувања на срцето и бубрезите, болестите од топлински стрес и други смртоносни болести поврзани со горештините, се наведува во анализата на британското медицинско списание […]