Ознака: родители

Живот

Заборавете на „браво“! Како да му упатувате пофалби на вашето дете?

Пофалбите играат важна улога во обликувањето на начинот на кој децата гледаат на себе и на сопствениот идентитет – на патот кон возрасниот живот. Но, видот на пофалбата е она […]

Живот

Ги оставам децата да преспијат кај баба и дедо и не, не ми недостасуваат

Моите деца ги пуштам да преспиваат кај бабите и дедовците, но не, не ми недостасуваат. Искрено, едвај ги чекам тие денови. Сметам дека тоа ме прави подобра мајка. Добро е […]

Живот

Вашето прво патување со бебето: Кое превозно средство да го изберете?

Ако се направи листа од превозните средства кои треба да се користат при патување со бебе, оние што најбрзо ќе стигнат до целта се најпосакувани. Но, треба да размислите и […]

Живот

„Не пуштајте цртани додека го храните детето; Не го тепајте детето“: 8 совети од руски психолог за сите родители

Прочуен руски психолог сподели родителски совети, кои ќе ви помогнат при воспитувањето на вашето малечко. Децата не доаѓаат на овој свет со прирачник за безгрешно растење, па поради тоа, советите […]

Живот

Восхитувајте ѝ се на вашата ќерка, пофалете го вашиот син: Едукативен метод што 100% функционира!

Ниту едно дете во светот не се раѓа исто или слично со претходното, така што на секое од нив му треба различен метод на воспитување. Ова е особено точно ако […]

Живот

Овие прашања ги мачат родителите: Колку часови треба да спијат бебињата?

За време на развојот во матката, бебето е во постојан мрак и по раѓањето нема чувство за ноќ и ден. Наместо тоа, спиењето и будењето се приспособуваат на чувството за […]

Живот

Тешкиот развод на родителите трајно го нарушува здравјето на детето

До ова откритие научниците дошле такашто намерно инфицирале со вирус на настинка 200 здрави возрасни лица (од кои 51 биле пораснати само со едниот родител, при што родителите меѓусебно не […]

Живот

Добри родители не се само оние кои заработуваат многу пари, туку и кои се тука за своите деца

Нема поголема љубов на светот од онаа на родителите кон своите деца. Да се биде родител значи да се преземе голем чекор и голема одговорност. Растењето и воспитувањето на децата […]

Живот

Никогаш не правете го за децата тоа што тие можат сами да го направат!

Д-р Џордан Б. Питерсон е клинички психолог и професор при Универзитетот во Торонто. Тој има интересен поглед кон воспитувањето деца што без сомнение ќе ве замисли. Како татко, но и […]

Живот

Што да направите кога детето ќе добие сончаница?

Кога децата долго време си играат под силните сончеви зраци, но и кога ќе останат подолго во загреана просторија, може да дојде до симптом на прегревање, бидејќи внатрешниот „термостат“, не […]

Живот

Зошто е штетна претераната заштитничка настроеност кон децата?

Ако сте родители сигурно знаете дека децата растат пребрзо иако не ви изгледа така. Уживате во заедничките моменти додека се мали, но кога ќе станат поголеми сфаќате дека тоа мало […]