Ознака: родители

Живот

Зошто прекумерното фотографирање може да им наштети на вашите деца?

Родителите имаат социјални мрежи и камери на нивните телефони, па затоа можат да ги овековечат сите мали моменти од растењето на нивните деца и да ги споделат со светот, наместо […]

Занимливости

Зошто треба да клекнете во висина на детето кога разговарате со него?

Добрите родители знаат дека кога разговараат со детето, посебно во текот на „тантрум“ или посериозна тема, треба да бидат на негова висина. Звучи навидум чудно, но ова може многу да […]

Живот

Психолог тврди: Родителите се поголеми паничари од децата

Словенечкиот клинички психолог Александер Задел истакнува два екстрема во родителството: родители со очекувања кои многу бараат и претерано заштитнички настроени родители кои долгорочно претставуваат најголема опасност за децата бидејќи не […]

Живот

Родители, психолозите имаат важни совети за децата од претшколска возраст

Периодот кога децата тргнуваат во градинка треба да биде период во кој тие ќе се научат на социјализација, заеднички ќе разменуваат идеи и ќе развиваат љубов кон бројките, буквите, сликањето […]

Живот

Загрижени сте затоа што вашето дете го цица палецот? Не грижете се, тоа има и една добра страна

Истражувањата потврдуваат дека раната изложеност на нечистотии и бактерии го намалува ризикот од развој на алергии во подоцнежна возраст. Загрижени сте затоа што вашето дете го цица палецот? Не грижете […]

Живот

Заборавете на „браво“! Како да му упатувате пофалби на вашето дете?

Пофалбите играат важна улога во обликувањето на начинот на кој децата гледаат на себе и на сопствениот идентитет – на патот кон возрасниот живот. Но, видот на пофалбата е она […]

Живот

Ги оставам децата да преспијат кај баба и дедо и не, не ми недостасуваат

Моите деца ги пуштам да преспиваат кај бабите и дедовците, но не, не ми недостасуваат. Искрено, едвај ги чекам тие денови. Сметам дека тоа ме прави подобра мајка. Добро е […]

Живот

Вашето прво патување со бебето: Кое превозно средство да го изберете?

Ако се направи листа од превозните средства кои треба да се користат при патување со бебе, оние што најбрзо ќе стигнат до целта се најпосакувани. Но, треба да размислите и […]

Живот

„Не пуштајте цртани додека го храните детето; Не го тепајте детето“: 8 совети од руски психолог за сите родители

Прочуен руски психолог сподели родителски совети, кои ќе ви помогнат при воспитувањето на вашето малечко. Децата не доаѓаат на овој свет со прирачник за безгрешно растење, па поради тоа, советите […]