ТИРЗ зоните наспроти затворените фабрики во време на СДСМ

Патеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Горан Манојлоски појасни зошто треба да има ТИРЗ Тетово, Гостивар и Маврово – Ростуше, заради рамномерен економски развој. – Сакам да кажам зошто колешката Дафина Стојаноска и колешката Ане Лашкоска ги поддржувам за ТИРЗ-овите треба да се изгради ТИРЗ зона во Гостивар. Затоа што Леар е позитивен пример, сакам да кажам дека тоа е факт не е фикција. Досега има 1300 вработени, директни вработувања и преку 200 до 300 вработени кои што се вработени во оние сервисни, услужни дејности, превоз се луѓе коиземааат плата. Дали даваат ниски плати, сакам само да ви укажам на еден сегмент кој што е реалност кој се случува во Тетово, верувам и во Гостивар. Од како се отвори Леар платите таму беа повисоки од останатите, почнаа и тие да ги покачуваат платите за да ги задржат најдобрите вработени.
Пратеникот Манојлоски појасни дека тоа е факт и реалност што се случува: Ако пред тоа во текстилната индустрија платата, не многу одамна беше 4000 до 5000 денари се додека не се донесе оној закон за минимална плата во време на ВМРО-ДПМНЕ, сега платата е од 11, 12 и 13 илјади денари и повеќе, каде почетната плата на третиот на шестиот месец се прави ревизија и им ги зголемуваат платите. Исто така беше напоменато дека не им се плаќа ноќниот труд, сабота, недела. Може да проверите и да прашате, сабота е плус 30%, навечер е плус 50% или 100%.
Тој додава, од аспект на тоа дека дојде живот во Тетово, дојде и диктатурата почнавте да бркате од секаде ако сакате може и да ме прашате со име и со пезиме ќе ви кажам кај сте дале отказно решение. Вие ако мислите дека така дошол животот, грешите многу брзо негативно ќе ви се одрази. Исто така заборавивте дека 200 илјади работничите останаа без работа во времето на СДСМ за време на транзицијата. 95% од фабриките се од тогаш затворени не само во Тетово, Гостиварско и во цела Македонија.
Пратеникот направи паралела помеѓу успешните проекти и придобивките од ТИРЗ зоните наспроти затворањето на фабриките во времето на СДСМ и криминалната приватизација.
Потенцираше дека дури 95% од фабриките се затворени кога на власт е СДСМ за време на транзицијата.– Сакам да кажам зошто колешката Дафина Стојаноска и колешката Ане Лашкоска ги поддржувам за ТИРЗ-овите треба да се изгради ТИРЗ зона во Гост

Пронајдете не на следниве мрежи: