Тони Михајловски: В’шка к’д ќе се напие крв почиња да пљука

Loading...

Тони Михајловски јавно реши да го каже својот став по изјавата на Милчо Манчевски. Најпрво Милчо Манчевски отворено ги запука ВМРО-ДПМНЕ и Груевски. Потоа, Тони Михајловски реши отворено преку Фејсбук да открие многу детали поврзани токму со Манчевски. 
Па неговата реакција за изјавите на Манчевски беше следна: 
„Го изјави тоа баш оној што во сите свои филмови ја оцрнува сопствената земја и својот народ.
Во првиот не претстави како две племиња кои се тепаат по планини(многу пред тоа да се случи навистина?),монасите ни бегаат од манастирите за жени,се возиме со автобуси од други филмови и времиња а ние македонците сите сме брадосани и се шетаме со пушки по селата. Пуши го за тоа.
Во вториот ни објасни дека нас каубоји не спасиле од отоманското ропство.Дека сме неспособни сами да се избориме за својата слобода и дека сме недостојни за сопствената земја.Пуши го и за тоа.
Во третиот,кој рака на срце беше со сива нијанса за разлика од неговите вообичаени црнила, ни продаде уште една темна слика за македонското семејство,поприлично неразбирлива ама доволно скапа и глупава.Пуши.
Четвртиот е феномен за себе.Во тој филм ни ги е*а мајките.Не оцрни во коренот на постоењето. Тоа е филм кој е документарец две третини,но онаа една третина која е игран,чини колку три филма.Тука мислам дека сите го испушивме.
И сега кога конечно тој го испуши и кога му ги укинаа буџетите, кога не може(неофицијално) да зема по милион евра од филм,додека главните глумци му земаат ронки од богатата трпеза,зема да плука. Во Куманово викаат ”В'шка к'д ќе се напие крв почиња да пљука”
За овие долги години кога само тој снимаше кај нас,кога им ги земаше буџетите на другите режисери(”Панкот не е мртов” за малку немаше да се снима од таа причина) јас не слушнав тој да снимил некој филм надвор.Некаде.Било каде.Ако сте чуле кажете.Да беше толку добар колку што ние го напувавме ќе видевме некое негово дело снимено со пари од други даночни обврзници“Најпрво Милчо Манчевски отворено ги запука ВМРО-ДПМНЕ и Груевски. Потоа, Тони Михајловски реши отворено преку Фејсбук да открие многу детали поврза

loading...
Loading...