Турција пушта на слобода 38.000 затвореници

Турција издаде декрет за ослободување на 38.000 затвореници. По неуспешниот обид за државен удар затворите се пренаселени, бидејќи десетици илјади бунтовници беа уапсени од властите. Според турските медиуми, над 35.000 лица беа приведени, а 17.000 од нив завршија во притвор.Од Анкара прецизираат дека мерката на ослободените ќе биде променета на условна. Криминалците коишто ќе бидат изведени од апсењата ќе бидат осудените за полесни казни.
Во владиниот декрет е наведено дека нема да бидат пуштени затвореници кои се осудени за извршување на убиство со умисла, производство и трговија со дрога, злосторства против државата и Уставот, откривање на државни тајни, како и тероризам.
Реформата нема да се однесува и за приведените по неуспешниот обид за државен удар. Тие остануваат во затворите.
Во моментов, пресудите зад решетки ги отслужуваат 13 499 лица. Максималниот капацитет сепак е 175.499 лица, што ги става властите пред неможноста да ги сместуваат новите осудени во затворите.Од Анкара прецизираат дека мерката на ослободените ќе биде променета на условна. Криминалците коишто ќе бидат изведени од апсењата ќе бидат осудени

Пронајдете не на следниве мрежи: