УДОБЕН И МИРЕН ЖИВОТ: Богато германско село повикува млади брачни парови со ДЕЦА да се доселат!

Loading...

Германските власти сметаат дека со прифаќање на млади брачни парови со деца би можеле барем до некаде да го решат проблемот со се постарото население.Грманија во последните децении бележи силен економски раст, но позицијата на таа земја, како најголема европска економија, би можела да биде загрозена поради постарото население. Поради се постарата популација многу помали места во Германија, меѓу кои и селото Отенстеин на северот од Германија, дошле во ситуација да ги затворат училиштата бидејќи немаат доволно ученици. Челниците на ова германско село ги повикуваат младите брачни парови со деца да се населат во ова место каде ќе имаат мирен и удобен живот.

Како што пишува Financial Times, германските власти во последните децении интензивно работат на привлекување на млади семејства од други држави за да го решат се поизразениот проблем со стареењето.

Според последните податоци од Обединетите нации, бројот на население во земјата до 2050 година ќе биде намалено на 74,5 милиони. Процентот на германци до 15 години би можел да падне за 13 проценти, што би било меѓу најмал број на млади во една земја во светот. Бројот на лица во Германија на 60 години, би можел да порасне од 27 на 39 проценти.

„Демографските промени се еден од најголемите предизвици на Германија“, изјавил Волфганг Шојбле, министер за финансии. Германските власти сметаат дека со прифаќање на млади брачни парови со деца би можеле барем до некаде да го решат проблемот со се постарото население.Грманија во последните децении бележи силен економски раст, но позицијата на таа земја, како најголема европска економија, би можела да биде загроз

loading...
Loading...