ДЕНЕС Е ЗАДУШНИЦА: Ако не запалите свеќа на овој ден…

Loading...

Македонската православна црква и нејзините верници во сабота одбележуваат Задушница.Задушниците секогаш се паѓаат во сабота.
Тоа е ден кога православните верници ги посетуваат гробовите на своите најмили и најблиски кои починале, прават помени и палат свеќи. Се сеќаваат на своите покојни предци, христијаните на овој ден го молат Бога да им ги прости гревовите на нивните предци.
На Задушница во црквите се служи панихида каде свештеникот со вино прелева пченка, а после службата, се посетуваат гробовите на најблиските, каде се пали свеќа и се чита молитва. Кој не може да отиде на гробишта, свеќа пали во црква.
Дали знаете ЗОШТО всушност палиме свеќа во црква? – Прочитајте ТУКА
Постои старо верување дека доколку на Задушница не запалите свеќа, мртвите цела година ќе бидат во мрак.
Исто така се верува дека на Задушница не се бања, а доколку сакате да се бањате, претходно ставете шајка во кадата.
Сте слушнале ли и вие за некое необично верување за Задушница? – Споделете со нас!Задушниците секогаш се паѓаат во сабота.
Тоа е ден кога православните верници ги посетуваат гробовите на своите најмили и

loading...
Loading...