Ужасни крикови од куќата на стравот говорат за мрачното минато

Селаните од босанското село Тодорово во близина на Велика Кладуша, живеат во постојан страв од опседната куќа, од која навечер слушаат застрашувачки звуци,крикови и ужасни пискотници. Во близина на куќата често се расипуваат техничките уреди, телефоните и слично и тамошните жители ја заобиколуваат кога поминуваат покрај неа. Сите врати и прозорци се заковани со штици. Селаните се плашат бидејќи се уверени дека куќата е проколната поради нејзиното мрачно минато.
Тодорово се наоѓа на северозападниот дел во БИХ на патот кон Велика Кладуша и некогаш бил најголемиот град во регионот. Денес на славните времиња потсетуваат само остатоците од урнатините од стариот град,а местото е познато по куќата на злите духови,која се наоѓа на раскрсницата во селото. Според кажувања на староседелците на Тодорово, некогаш на местото каде што е куќата имало гробишта. Кон крајот на 19-ти век муслимаските имами планирале на ова место планирале да изградат голема куќа која требало да биде училиште. Но откако оџите ги рашириле шаторите и поминале неколку ноќи на местото наеднаш во тишината на ноќта видно вознемирени заминале од Тодорово и никогаш повеќе не се вратиле. Барем така кажува легендата. Како што се сеќава 81 годишниот Кадир Ибричиќ првата куќа на проколнати темели е изградена во почетокот на минатиот век. Била урната во првата светска војна а кон крајот на Втората светска војна била изгорена до темел.
Во текот на Втората светска војна имотот го купил Хусеин Башиќ и на истото место изградил нова куќа. Ни таа немаше долг век и изгоре до темел кога Германците се повлекуваа. Причините ги знаеја само тие. Едноставно ја запалија- раскажува Кадир. Братот на Хусеин,Хасан решил тука да изгради нова куќа. Семејството го убедувало да не го прави тоа бидејќи местото е проколнато. Хасан не ги послушал.
Откако е повторно изградена и наместен, во текот на војната во БиХ војската го зазема тоа подрачје, го однесоа мебелот и ги искршија стаклата. Долго време никој се немаше вселено ни преноќено поради приказните за проклетството на местото. Поради оваа куќа верувам дека постојат духови- раскажува Кадир.Денес во Тодорово семејството Башиќ живее на други локации, но има староседелци кои паметат дека луѓе живееле во таа куќа.Последната куќа која која стои и денес е изградена пред 25 години. Сулејман Башиќ и ден денес се сеќава како го убедувал својот братучед да не ја гради куќата на истото место. За духови, вели тој не се сигурен, но убеден е дека местото е на некој начин проколнато.
Оваа куќа е на мојот братучед Хасан кој почина веднаш откако ја изгради. Хусеин и неговите родители на ова место граделе куќи, но тие секогаш се уриваа поради некоја причина. Нешто чудно се случува со нив. Ова е четврта куќа подигната на старите темели и повторно нешто не е во ред со неа- вели Сулејман.
Во текот на војната во БиХ, во Тодорово беше граничната линија на Петиот корпус на армијата на БиХ и на паравоените сили на Фикрет Абдиќ. се вели дека куќата била користена како затвор и дека во неа биле убиени многу луѓе и нивните души неможат да најдат мир. Многу жители на Тодорово раскажуваат дека од неа слушаат звуци, тропање, пискотници, плачење.
На оние што не веруваат и препорачувам да преноќат барем една вечер во куќата и самите да се уверат- порачува Сулејман.

Пронајдете не на следниве мрежи: