Ваков ручек не се одбива!Состојки:
3 средни тиквици (може да се проба и со модри патлиџани)
3-4 јајца
100 гр брашно
150-200 гр шунка
200 гр кашкавал
180 гр кисела павлака
сол, вегета,бибер
Подготовка:
Тиквиците излупете ги и исечете ги со помош на нож, по должина на што потенки парчиња. Ставете во цедалка и посолете. Оставете ги така да стојат околу 30 минути.
Тиквиците исцедете ги од сокот што го пуштиле и извалкајте ги во брашно. Во меѓувреме ставете го маслото да се загрее.
Пржете ги тиквиците додека малку не поруменат. Испржени префрлете ги на хартија за истата да ја впие маснотијата. Поздрава варијанта ви е да ги печете во рерна на хартија за печење.
Внатрешноста на огноотпорниот сад намастете ја и ставете ред тиквици. Врз нив ставете шунка и ренданиот кашкавал или сирење и така редете се додека не ги потрошите сите состојки. Последниот слој нека заврши со шунка и кашкавал.
Изматете ја киселата павлака и јајцата и прелијте ги тиквичките одозгора. Најгоре ставете повторно кашкавал.
Печете на 200 С околу 30 минути.Состојки:
3 средни тиквици (може да се проба и со модри патлиџани)
3-4 јајца
100 гр брашно
150-200