Ванила шери коцки!

Овие коцки се разликуваат по тоа што не содржат путер и јајаца во филовите и пандишпанот.Пандишпан:
2 лажици шеќер
2 лажици топла вода
2 лажици брано
2 лажици какао
1 лажичка цимет
30гр мелени печени лешници
1 лажичка прашок за печиво
Фил од вишни:
150мл вода
4 лжици шеќер (или мед)
1 пудинг со вкус на малина
150гр вишни
Крем од ванила:
400мл млеко
1 пудинг од ванила
1 бурбон ванилин шеќер
6 лажици мед
400гр павлака
малку арома од ванила
Подготовка
Пандишпан:
Јајцата изматете ги со миксер. Додадете го шеќерот, водата, брашното, прашокот за печиво мешајќи со миксерот. Со лажица измешајте го какаото, циметот и мелените лешници. Печете го во тавче со димензии 26х20см 10 минути на 200 степени. Оставете го да се излади додека ги подготвувате филовите.

Во 150мл вода додадете го шеќерот и оставете да зоврие. Вишните изблендирајте ги. Прашокот за пудинг измешајте го со неколку лажици ладна вода . Во зовриената вода полека додадете го размешаниот прашок за пудинг. Варете пет минути на тивок оган и мешајте постојано додека не добиете густа смеса. Во врелата смеса измешајте ги вишните. Веднаш премачкајте го пандишпанот и оставете да се лади во ладилник.
Од 400мл млеко одвојте 100мл и помешајте го со прашокот за пудинг да се добие хомогена смеса. Во преостанатото млеко додадете ја ванилата и медот и оставете да зоврие. Додадете го размешаниот прашок и сварете го пудингот. Тргнете од оган и додадете ја аромата од ванила. Промешајте и премачкајте преку филот од вишна и оставете да се лади најмалку еден час. На крај премачкајте со растопено чоколадо.Пандишпан:
2 лажици шеќер
2 лажици топла вода
2 лажици брано
2 лажици какао
1 лажичка циме

Пронајдете не на следниве мрежи: