Важни цитати за лидерството кои ќе ве инспирираат

Многу е лесно да пронајде некој бренд во лидерството и да се држите до него, без да размислите како да ги подобрите и проширите своите вештини. Но, дури и најдобрите лидери можат да научат нешто како да го инспирираат својот тим. За среќа, некои од нашите најдобри и најпаметни лидери, во текот на историјата оставиле зад себе големи мудрости, за да ни помогнат да го продолжиме патот.  Без разлика дали водите огромен тим на предизвикувачки проект или само се обидувате да се искачите скалило погоре во кариерата, овие цитати може да ви помогнат да се збогатите со некоја мудрост, за тоа како најдобро да ја поставите вашата лидерска стратегија.
1. „Ако вашите активности ги инспирираат другите да сонуваат повеќе, да дознаат повеќе, да направат повеќе и да станат повеќе, вие сте лидер“ – Џон Квинси Адамс.
2. „Лидерството е способност да се прведе визијата во реалност“- Ворен Бенис.
3. „Лидерството и учењето се потребни едно за друго“ – Џон Фиџералд Кенеди.
4. „Учителот влијае на вечноста, тој никогаш не може да каже кога неговото влијае ќе престане“ – Хенри Адамс.
5. „Не можам да ја кажам формулата за успех, но можам да ви ја дадам формулата за неуспех, а тоа е: Обидете се да ги задоволите сите“ – Херберт Своуп.

6. „Не сте лидер со укажување и наредување на луѓето каде да одат. Лидер сте ако ги одведете до тоа место и ако направите случај“ – Кен Киси.
7. „Еден човек кој сака да го предводи оркестарот, мора да им го сврти грбот на публиката“ – Макс Лукадо.
8. „Ниту еден човек не може да стане голем лидер ако прави се сам или ако ги добие сите заслуги за направеното“ – Ендрју Карнеги.
9. „Најдобрите лидери го следат својот начин на зголемување на самодовербата на нивниот персонал. Ако луѓето веруваат во себе, неверојатно е што се можат да постигнат“ – Сем Волтон.
10. „За да предводиш луѓе, чекори позади нив“- Лао Це.
11. „Не ја барај грешката, најди го решението“ – Хенри Форд.
12. „Секој може да го држи кормилото кога морето е мирно“ – Сиријак
13. „Успешните лидери ги гледаат можностите во секоја тешкотија наместо тешкотијата во секоја можности“ – Рид Маркам.  Без разлика дали водите огромен тим на предизвикувачки проект или само се обидувате да се искачите скалило погоре во кариерата, овие цитати може да

Пронајдете не на следниве мрежи: