„Вечер“: 230.000 евра за Шарените, а на нас уништените фасади и улици

Loading...

Шарените кои вршеа, и вршат политички акции и насилства врз луѓе и имоти за потреби на СДСМ не работеле од љубов или убедување. Работеле за пари. Со увид во неколку извори на нивно функционирање кои се документирани и објавени досега се евидентирани над 2 милиони евра потрошени за Шарените за последните 18 месеци. Еве еден од изворите – Фондацијата Сорос и спроведувањето на грантови на 230.000 долари за нешто и некому, а во суштина за лица кои ги гледавме во нивните Шарени, пишува ВЕЧЕР.Околу 230.000 долари поделиле 8 Соросови организации во последниот грант на УСАИД и Фондацијата Сорос. Покрај 2 милиони евра кои се делат стандардно новите пари одат на сметките на истите организации кои ги води веќе позната групација од дваесетина активисти на СОРОС и СДСМ. Парите се поделиле токму во перидот кога се тераа протестите на СДСМ и нивната таканрае;ена “Шарената револуција”, анализира ВЕЧЕР.
Околу 80% од овие организации се дел од мрежата Граѓаните за Македонија која од почетокот на кризата, па до денес е во коалиција со СДСМ.
Според документите – МЦЕО на Бојан Маричиќ добила 30.810 долари кои ќе ги подели заедно со НВО Инфоценатарот на Билјана Бејкова и 8-ми септември на членот на комисијата за труд и социјала на СДСМ, Џељо Хоџиќ. Познато е дека оваа организација долго време ја водеше пратеничката на опозицијата Лидија Димова, а Маричиќ е сопруг на екс пратеничката Маринела Тушева. Така што, јавноста со право се сомнева дека овие пари директно од американскиот буџет биле во функција на буџетот за Шарената кампања на СДСМ, особено затоа што насловот на проектот е Граѓаните за демократски реформи, а знаеме дека Заев и СДСМ се токму во предизборна коалиција со овие невладини организации, чии лидери се најавија и на пратеничките листи на СДСМ, анализира весникот.
-Се офајдила и Уранија Пировска од Хелсиншкиот комитет. Таа заедно со фантомската организација Тииит! Инк Скопје и Коалицијата за права на хомосексуалците на Кочо Андоновски ќе добие 31.140 долари за едукација и акција на женските права. Кога не би било трагично, би било смешно. Вие смејте се, а тие земаа 31.140 долари за да ги фарбаат улиците и навредуваат полицајците. СОРОС и УСАИД ги финансираат и фармерите од Липково и Мелеишта. Фармерите од Липково си имаат политички амбиции па така тие се дел од движењето на СДСМ и Сорос – Граѓаните за Македонија, заедно со уште 3 други организации, од американскиот буџет добиле 19.833 долари. Дали овие луѓе се навистина липковски фармери или имаат видна и активна безбедносно-политичка улога, можеше да види секој од нас. 31.744 добила ХЕРА која се поврзува со името на шефот на партиската комисија на СДСМ, Мила Царовска која беше експресно вработена во Министерството за труд и социјала на СДСМ од страна на Фросина Ременски. Соработниците на Царовска парите ги поделиле со уште 4 други организации од кои 2 се на списокот партнери на СДСМ. Фондацијата Метаморфозис на Филип Стојановски, кој ја поседува новинската агенција Мета, заедно со уште две други организации од дополнителните средства поделила 25.180 долари. Дел од колачот на грантовите на УСАИД зеле и организациите Центар за одржлив развој на заедницата-Дебар, Здружение на граѓани Бистра, Маврово Ростуше, Здружението Дајте ни крилја, Здружение за лица со дислексија Ајнштајн, Регионална коалиција Куманово, здружение на земјоделски производители Агросојуз Василево, Норгес Вел Крива Паланка, Гласот на селото Куманово, центар за рурален развој Бујрум село Проевце, пишува ВЕЧЕР
За тоа кој колку има заработено, во чии џебови завршуваат овие пари и како лицата истите ги “заработуваат“, прочитајте на ВЕЧЕРОколу 230.000 долари поделиле 8 Соросови организации во последниот грант на УСАИД и Фондацијата Сорос. Покрај 2 милиони евра кои се делат стандардн

loading...
Loading...