За овие вкусни вегетаријански лазањи потребни се следните состојки:
1 пакување кори за лазања
300 гр. спанаќ
250 гр. домати
2-3 лажици маслиново масло
1 главица кромид
2-3 чешниња лук
2 парчиња сирење моцарела
100 гр тврдо сирење за попрскување
мелен црн пипер, сол
За Бешамел сосот:
5 лажици путер
1/3 чаша бело брашно
3 чаши млеко
прицврстувач мускатово оревче
бибер и сол
Начин на подготовка:
Исечете го кромидот и динстајте го додека не омекне. Додадете го ситно сецканиот лук и пропржете уште околу 1 минута. Додадете ги ситно сецканиот спанаќ и добро промешајте, Зачинете со сол и бибер и готвте додека спанаќот не ја промени бојата. Тргнете ја смесата од огнот и оставете ја да се оллади.
Подготовка на Бешамел сосот:
Стопете го путерот, додавајте постепено брашно и мешајте постојано на умерен оган додека смесата да добие златна боја. Додадете го свежото млеко, мешајќи додека сосот не ја добие потребната густина. Зачинете со оревче, црн пипер, сол и се добро промешајте.
Сварете ги домати во вода, исечете ги и измешајте ги со исецканото сирење моцарела. Додадете ја мешавината со спанаќот и измешајте додека не се соедини смесата.
Наредете ја лазања во подмачкана тава: Прво ставете малку сос колку да се покрие дното и наизменични постојано налевајте од бешамел сосот и од смесата со спанаќ. Завршете со кори. Полијте одозгора со останатиот сос и печете во загреана рерна околу 20 минути. На крај посипете со цврсто сирење за декорација. Уживајте!
Прочитајте повеќе: Необична салата од спанаќ и јагодиЗа овие вкусни вегетаријански лазањи потребни се следните состојки:
Пронајдете не на следниве мрежи: