ВИДЕО: На длабочина од преку 8000 метри е откриен НОВ ВИД на риба!

Loading...

Во Маријанската бразда, на застрашувачка длабочина од 8145 метри, океанографите открија ново суштество – морничава риба со проѕирни перки кои изгледаат како крилја на птица, со опашка како на јагула и глава која потсетува на кучешка муцка од цртаните филмови.Ова суштество живее во потполна темнина и на температура која е блиску до точка на смрзнување.
Ова суштество, за кое се смета дека е риба и кое е снимено на 8145 метри под површината на морето, го сруши претходниот рекорд за живеење на огромна длабочина кој е подолг за готово 500 метри.
Покрај оваа риба, за време на меѓународната експедиција во Маријанската бразда, беа откриени уште неколку нови видови, како што се огромните ракови кои носат симболичен назив суперџинови.
Дознајте повеќе во ова интересно видео:
Ова суштество живее во потполна темнина и на температура која е блиску до точка на смрзнување.
Ова суштество, за кое се смета дека е риба и

loading...
Loading...