Видео: Научниците во шок – Мумија на дете постојано трепка!

Loading...

Пред 5 години, антропологот и кустос Дарио Пјомбино Маскали, ја разреши мистеријата за мумифицираното девојче Розалија Ломбардо, која не престанува да трепка со очите. Малата Розалија умрела во 1920 година од воспаление на белите дробови, кога имала само 2 години. Нејзиниот татко бил целосно скршен од болка, па го замолил локалниот балсамер, Алфред Салафи да ја мумифицира.
Иако почива помеѓу илјадници други мумии во катакоммбите Капучин на Сицилија,Розалија привлекува најмногу внимание од сите. Причината за тоа е што Розалијапостојано ги мрда очите. Пред 5 години антропологот и кустос Дарио ПјомбиноМаскали го срушил митот за мумифицираното девојче, кое се уште не престанувада ги шокира научниците.
„Станува збор за оптичка илузија на среде светло, кое продира преку бочнитепрозорци, чиј интензитет се менува во текот на денот. Нејзините очи не се целосно затворени и никогаш не биле“, рекол Маскали.
Видеото можете да го видите на следната страница

Малата Розалија умрела во 1920 година од воспаление на белите дробови, кога имала само 2 години. Нејзиниот татко бил целосно скршен од болка, па го

loading...
Loading...