Видео: Ова е најдолгата улица во светот!

Loading...

Улицата Јанг, која се наоѓа во северниот дел на американскиот континент, е долга 1896 километри, а нејзината изградба преставуваше настан од државно и историско значење.Улицата Јанг е главен пат, која го поврзува брегот на езерото Онтарио во Торонто и езерцето Симко, кое се наоѓа на преминот до Големите езера. Оваа улица е носител на Гинисовата книга на рекорди за најдолга улица во светот.
Името го добила по Сер Џордан Јанг, експертот за древните римски патишта, а ја нарекуваат уште и главна улица во Онтарио.

Улицата е повеќе трговска отколку церемонијална, со различни знаменитости, продавници за шопинг и забава на секој агол.
Геј парадата, парадата на Дедо Мраз и братската Orange Order, се одржуваат токму на дел од оваа улица. Многу музичари ја имаат спомнато во своите текствои, а некои наслови на песни го носат истото име како и улицата. 
Во продолжение погледнете го видеото од репортажата за оваа улица: 
Улицата Јанг е главен пат, која го поврзува брегот на езерото Онтарио во Торонто и езерцето Симко, кое се наоѓа на преминот до Големите езера. Оваа

loading...
Loading...