Видео: По 12 години има брада и уши-и израснала кожа на градите!

Loading...

Кога имала пет години во пожар се здобила со тешки изгореници. Дури на 17 години кинескињата Ксу Џијамеи може повторно да се смее благодарение на тимот стручњаци кои направија многу сложена, пионерска трансплантација на кожа.Тие користеа своевиден балон за да го рашират ткивото на градите, по што таа кожа ја префрлиле на лицето.
При оваа пионерска операција, која лекарите ја извеле бесплатно, од лицето на девојката е отстранета сета оштетена кожа и заменета со нова.
Се почнало така што лекарите од нејзините нозе и пресадиле крвни садови во градите, а потоа е направен балон кој ја растегнувал кожата додека не било доволно за реконтрукција на лицето.
Некогаш очајната тинејџерка се разбудила и сега повторно има брада, уши, веѓи и трепки.

 
Операцијата била бесплатна бидејќи семејството на девојчето немало пари да и дозволат да го смени изгледот, унаказен од пожар.
Ова е само една од најнеобичните операции кои ги прават кинеските лекари. Неодамна на едно момче му “израснаа” нос на чело и му го вратија на лицето.
Во Кина првата трансплантација на лице е направена во 2006 година, односно една година по светската премиера на овој зафат. Од тогаш во оваа земја се направени десетина слични операции.

Извор: СителТие користеа своевиден балон за да го рашират ткивото на градите, по што таа кожа ја префрлиле на лицето.
При оваа пионерска операција, кој

loading...
Loading...