Видео: Во Загреб слета „чудовиште“

Loading...

Најголемиот авион на светот, украинскиот Антонов 225 вчера слета на аеродромот Плесо во Загреб за да го натовари трансформаторот тежок 140 тона, што фирмата Кончар-Енергетски трансформатори го произведе за една филипинска хидроцентрала.Хрватите беа навистина воодушевени од како што велат вистинското „чудовиште“ кое слета на аеродромот во Загреб. 
Овој авион е долг 84 метри, распонот на крилјата му е 88 метри, а висок е 18 метри. Може да пренесе товар до 250 тона, а рекордниот товар кој до сега го пренел е 189 тона.
Антонов 225, единствениот таков авион на светот го придвижуваат шест мотори.

 
Поради големиот интерес на граѓаните да го видат најголемиот авион во светот, денеска во текот на целиот ден загрепскиот аеродром ќе им овозможи од терасата Видиковац да го фотографираат леталото.
Хрватите беа навистина воодушевени од како што велат вистинското „чудовиште“ кое слета на аеродромот во Загреб. 
Овој авио

loading...
Loading...