ВМРО секогаш била јака партија оти била народна

Кога ги препрочитувам своите стари колумни, не можам да избегнам од чувството на задоволство. Пишаното во Форум, Македонски спорт, Вечер и Дудинка го има положено тестот на времето. А напишаните предвидувања се оствариле.Па така, на оваа страна пред година и петнаесетина дена напишав колумна од каде ја издвојувам оваа реченица: “ВМРО секогаш била јака партија оти била народна. Оти знаела да се соочи со непријателите, но пред се со внатрешните слабости. Знаела да ги исправи, да учи од грешките, да излезе посилна“. Текстот инаку говори за жртвите што ќе мора да го даде и да ги поднесе ВМРО во следниот период. Хируршки прецизно напишан текст, морам да си признам и да си се пофалам.
Секако тогаш, а и потоа, таков текст не им беше мил на повеќе луѓе од медиумите, спротиставените политички опции и традиционалните тастеро-кодошки формации на политичките дворови.
Еве, по година-и-нешто, како што предвиде текстот, ВМРО ги преживеа сите ампутации, операции, малтретирања, уцени и закани… Првата 4-ка што беше околу Груевски веќе ја нема. Но, ВМРО е една жилава, потентна и полна со капацитет партија. ВМРО изнедри други луѓе, но со иста лојалност, постојаност, патриотизам и работливост. Плус, ниту Партијата ниту Лидерот не се откажаа и не ги отпишаа 4-ца што беа најистурени во битките што ги биеше ВМРО во последните 10 години.
Во вториот и третиот ешалон на раководните места во дирекции, агенции, управи седнаа млади, способни, отчетни, квалитетни и работливи луѓе.
Овој квалитет на продукција на кадри не постои во редовите на СДСМ која делува како да е болна од Алцхајмерова болест.
Па така, по многу најави, по многу пржина, брисели, катици-шестици, ванхојтевци, чарлсгаретовци и стразбури, еве ги во неколку дена во Скопје слетаа и Хајндл и Нуланд.
Нормално, како и минатиот пат, најавите беа “доаѓаат за да ….“, потоа дека “на Груевски да му соопштат дека …“, па дека “ќе ја решат кризата со нивното доаѓање“ и се така надај-се-куре-на-пијано-пиче стратегија на СДСМ.
Наспроти нервозата искажана во интервјуто на амбасадорот Бејли во про-комуњарскиот Утрински весник , Хајндл си остана во границите на своите (минимални) овластувања. А Нуланд дојде за уште еднаш да утврди дека Никола Груевски не е само лидер на ВМРО, туку е и НАЦИОНАЛЕН ЛИДЕР. 500.000 гласа, плус на ова треба да се додаде тека тие фамилии имаат уште 250.000 деца, значи 750.000 луѓе, без разлика на сите бомби на Заев, твитови на Гарет, мачки на Ван Хојте, закани на Бејли, совети од Брисел, назнаки на НАТО, пари на Сорос и сатири на Борјан-Бубо Телма продакшн – нема поместување од довербата што Македонското гласачко тело му ја дава на Никола Груевски.
Народот му верува, и тоа е.
Нуланд се увери дека СЈО е СДСМ-овска организација составена од неспособни жени. Нуланд се увери дека “шарената“ не е револуција, ами менстурација. Дека традиционалното и свесно Македонско национално ткиво не признава “правда“ што сакаат да ја применат наркомани (Амон Сра, Југослав Петровски…), пијаници (Џабир Дерала, Петре Шилегов…), педери (Боки 13, Коче, Љупчо Николовски…), криминалци (Заев, Верушевски, Хаџибулиќ, Тица…), антидржавни елементи (Фрчкоски, фамилија Јовановски…), искомплексирани створови (Героски, Орданоски…), глуперди (Кире Наумов, Медарски, Вуиќ…), национални предавници (владиката Наум, Сестра Љубе, Вранишковски…).
Нуланд, значи САД, се уверија дека само националниот лидер е со капацитет да изнесе на улица повеќе стотина илјади граѓани. Дека само он ужива доверба толкава за да може да го контролира огромниот гнев што е наталожен во народот да не се претвори во уличен масакар на членовите на шарената менстурација. Нуланд се увери дека менстурацијата на улиците е дело на неколку стотина искомплексирани, неостварени и неспособни поединци кои сем омраза кон се што е успешно, немаат некоја друга аѓенда.
Крајно, Нуланд се увери дека западните и американските инвестции во Македонија (Дрекслермаер, Ван Хол, Џонсон мети, Џонсон контрол…) се безбедни и економски успешни.
На американците им е јасно, оттаму и нервозата на Бејли, дека опозицијата нема “бутс он д граунд“. Јасно им е дека теренот го владее ВМРО, дека народот му верува на Груевски.
Исто така, јасно е и дека и Нуланд и Хајндл се свесни дека времето на нивните шефови Меркел и Обама истече. Во Белата куќа ќе влезе човекот што се чешла од зад уво. Доаѓањето на Трамп ќе значи крај за многу политички кариери. Од оние на крупните фигури како Нуланд, до ситните извршители како Бејли.
Спротивно, времето на ВМРО и понатаму ќе си трае. И трае… И трае…
Ах, и да не заборава за на крај. Како што можев да се уверам низ разговори со луѓето низ Македонија, ама и со државни функционери и политичари, сите барабар со мене тврдат дека и во овие моменти а и за во иднина за нив (за нас, за мене) Груевски си е премиер.
Миленко НеделковскиПа така, на оваа страна пред година и петнаесетина дена напишав колумна од каде ја издвојувам оваа реченица: “ВМРО секогаш била јака партија

Пронајдете не на следниве мрежи: