Во Андроидот се наоѓа проблем кој хакерите со задоволство го искористуваат

Loading...

Ранливоста на сигурносноста  на Андроид платформата поврзана со Same Origin Policy (SOP) откриена е уште во септември 2014 година. Во соработка со сигурносните експерти од Тренд Микро, Фејсбук открил дека хакерите ја искористиле таа дупка во неколку наврати – и тоа за кражба на кориснички сметки на социјални мрежи.Истражувач од компанијата Тренд Микро открил дека ова мана, која се однесува на пебарувачот на интернет на Андроид платформата во врзиите пониски од 4.4 се уште не предизвикала поголемо внимание на производителите на мобилни телефони и затоа останува несредена.Еднаш кога malware кодот ќе се смести на уредот, напаѓачот може да прави што сака со корисничкиот профил на Фејсбук – JavaScrip кодот може да додава пријатели, да означува страници за следење, да каде податоци…За работата а биде уште покомплицирана, во играта е вмешано и името BlackBerry. Истражувачите на компанијата Тренд Микро наведуваат дека во делот на кодот пронашле ИДслужбени апликации на BlackBerry на социјалната мрежа Фејсбук. Од BlackBerry рекле дека мобилниот malware кој ја користи ранливоста на Android SOP цели на корисниците на популарните социјални мрежи независно од платфомата, но истовремено се обидува да искористи ценето име како што е BlackBerry:„Повторуваме дека се работи за ранливост која се наоѓа на уредите на BlackBerry, софтвер или мрежа“.Како што и до сега било случај, најголем проблем со ранливостите на платформата на Андроид е престанокот на поддршка за уредите, а кои во намален број се продаваат во ефтини и стари изданија на таа мобилна платформа.Истражувач од компанијата Тренд Микро открил дека ова мана, која се однесува на пебарувачот на интернет на Андроид платформата во врзиите пониски о

loading...
Loading...