Во Израел пронајдена е најстарата градба во историјата на човештвото?!

Loading...

Не се случува често да чуеме за споменик кој е постар од пирамидата во Гиза – посебно не со толкава големина. Жителите на градот Сафед во Израел , со години знаеле за постоењето на ваква структура, но археолозите мислеле дека се работи само за дел од древниот градски ѕид.
Истражувачите сметаат дека се работи за масивен полумесечина од камен, изграден меѓу 3050 и 2650 година, пред нашата ера, долг околу 150 метри. Според  „LiveScience“, потребни биле од 35 000 до 50 000 работни денови, за да се изгради целото здание.
Археолозите веруваат дека споменикот служел за означување на имотот и воспоставување власт над природните ресурси на луѓето кои живееле во тоа време. Од друга страна, се шпекулира дека структурата има религиско значење – поврзаност со месопотамскиот Бог на месечината Син, чиј симбол бил полумесечината. Жителите на градот Сафед во Израел , со години знаеле за постоењето на ваква структура, но археолозите мислеле дека се работи само за дел од древни

loading...
Loading...