Водете сметка: Овие 5 болести се пренесуваат со бакнување!

За само 10 секунди, колку што трае еден просечен бакнеж, можно е да се пренесат 80 милиони бактерии и којзнае колку вируси.Овие 5 болести најчесто се пренесуваат со бакнување:
-Мононуклеоза: Се нарекува и болест на бакнежите. Најчесто ја предизвикува Епштајн-Баровиот вирус и проследена е со силен замор и симптоми слични на грипот. Најчесто од оваа болест заболуваат луѓе на возраст од 15 до 30 години.
-Било кој респираторен вирус: Вирусот на грип, заушките и рубеолата. Но, иако овие болести може да се добијат преку бакнување, се пренесуваат и преку кашлање, кивање и допирање.
-Вирусот херпес симплекс тип 1: Се работи за орален херпес, кој предизвикува инфекција на усните, усната шуплина и лицето. Обично се пренесува со бакнување, но и со заразена храна, пијалоци и кашлање и кивање.
-Цитомегаловирус: Дел од фамилијата херпеси. Обично нашето тело може да се избори со него и воопшто да не дознаеме дека го имаме овој вирус во телото, но, ако имунитетот ни е ослабен, тогаш често ги чувствуваме симптомите. Најчести симптоми се температура, замор и болка во мускулите, а ретко може да се предизвикаат и напади, воспаление на белите дробови и проблеми со видот.
-Стрептокока од групата А: Лесно се лечи со антибиотици, но, ако не се лечи може да дојде до воспаление на белите дробови.Овие 5 болести најчесто се пренесуваат со бакнување:
-Мононуклеоза: Се нарекува и болест на бакнежите. Најчесто ја предизв

Пронајдете не на следниве мрежи: