Волшебна полнета плетенка!

Од обично тесто можете да направите плетенка  со разни филови. Доколку правите солени, можете да ставите помалку  млеко а повеќе вода. За една плетенка доволно е околу 250 гр брашно. А што се однесува до филот… препуштете ѝ се на фантазијата…Состојки:
250 гр брашно
150 мл млеко
2 лажици масло
1 лажица шеќер
Малку сол
15 гр квасец
Фил1
150гр павлака или крем сир
Кашкавал
Шунка или свински врат
Фил 2:
3 рендани јаболки
4 лажици шеќер
Малку цимет
Фил3:
150 гр џем
150гр сецкани ореви

Замесете тесто од состојките и оставете да надојде. Откако ќе стаса, тестото развијте го во правоаголник. Ставете го филот по средина и свиткајте ги краевите (како на сликата).

Исечете го тестото од страните на ленти со дебелина од 1,5 см. Редете ги лентите на спротивна страна врз филот така што ќе ги прекрстувате.

Подготвената плетенка оставете ја 15 минути  повторно да нарасне, премачкајте со жолчка и ставете да се пече на 240 степени околу 35 минути. Наздравје.Состојки:
250 гр брашно
150 мл млеко
2 лажици масло
1 лажица шеќер
Малку сол
15 гр

Пронајдете не на следниве мрежи: