ВИДЕО: Александар заедно со 50 000 Македонци ја порази Персија со повеќе од 400 000 војници кај Гавгамела

Loading...

Битка кај Гавгамела — вооружен судир во 331 п.н.е. помеѓу македонската војска предводена од Александар Македонски и персиската војска предводена од Дариј III крал на Ахаjменидска Персија. Во оваа битка Александар Македонски го поразил Дариј III со што практично започнал падот на дотогаш неприкосновената персиска империја.
По оваа битка Александар бил крунисан за крал на Азија… Погледнете

loading...
Loading...