За луѓе со цврст желудник: Главната состојка на овие јадења е…

Во многу култури, животинскаta крв не е neпожелна состојка во јадења, дури во комбинација со месо и подготвени наспецијален начин, тие се вистински деликатес.1. Крвав колбас ( во Србија и другите балкански земји познат како крвавица )

Се прави така што свинското тенко или дебело црево се полни со мешавина од крв, месо, маст, чварки, леб или брашно.
Крвавица се прави ширум светот, од Исланд, преку Белгија и Португалија, па се до оддалечените делови на Непал.
2. Крвави палачинки

Овој десерт е вистински специјалитет во скандинавските земји. Најчесто ги јадат оние кои живеат во Финска, Естонија и Шведска.

 
3. Крвава супа

Се прави така што крвта е само додаток, или подобрувач на вкусот. Овие супи претежно се со различни внатрешни остатоци од животни. Крвта понекогаш се користи и за да се згусне сосот.
4. Крв на стапче

Крвта може да се користи како цврста компонента. Така во Кина се прави тофи со крв, и се додава во некои јадења.

 
5. Крвав пудинг

Уште едно јадење чија главна состојка е крвта  е и крвавиот пудинг. Него со задоволство го јадат Шкотланѓаните. Се прави мешавина од крв, месо и други состојки, а често се похова  и се пржи во врело масло.
Што би пробале вие од овие деликатеси?1. Крвав колбас ( во Србија и другите балкански земји познат како крвавица )

Пронајдете не на следниве мрежи: