За подобра меморија држете ја раката вака

Истражувањата покажале дека цврсто стисната десна шака го олеснува помнењето. А пак кога ќе дојде време да се присетите на информациите раката која треба да ја стиснете е левата.
Се смета дека овие активности со раката ги активираат деловите од мозокот кои се клучни за меморијата и потсетувањето.
Волонтерите кои учестувале во истражувањето потребно било со десната рака да стиснат гумено топче. Потоа им биле дадени 72 збора кои требале да ги запомнат.
Па така оние кои додека ги меморирале зборовите ја стискале десната рака, а кога се потсетувале на зборовите левата рака, се сетиле на многу повеќе зборови од другите испитаници.Истражувањата покажале дека цврсто стисната десна шака го олеснува помнењето. А пак кога ќе дојде време да се присетит

Пронајдете не на следниве мрежи: