Запечен компир со јогурт…Специјалитет од турската кујнаСостојки:
3 средни компири
200 гр турски/грчки цврст јогурт
сол,бибер
100 гр рендано тврдо сирење
малку маслиново масло
Подготовка:
Излупете го компирот, па исечете го на кругови.
Направете фил
Ставете го во садот турскиот јогурт (ако не можете да најдете заменете со грчки или обичен цврст јогурт помешан со лажица кисела павлака), додадете сол и бибер и изрендан лук. Се помешајте да се поврзе. Пробајте, филот треба да биде малку посолен.
Садот премачкајте го со малку маслиново масло. Редете ги круговите компир еден до друг, нека не одат еден преку друг. Кога ќе го наредите првиот слој, премачкајте се филот. Сега наместете го другиот ред па и него премачкајте го со филот, постапката повторувајте ја најмногу 4 пати.
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Покријте го садот во кој ќе печете со алуминиумска фолија, па поклопено печете 50 минути.
Пробајте со чепкалка дали компирот е мек.
Кога ќе омекне тргнете ја фолијата, ставете од наренданото сирење па печете уште 10тина минути на 200 С, додека не фати фина боја.
Добар апетит.
Повеќе рецепти, кулинарски трикови, совети за здрава храна и здрав начин на живот, диети и животни искуства, можете да најдете на НАЈАДИСЕ.МК како и на фан страната на Фејсбук, а може да станете и член од групата на Најадисе на Фејсбук каде може да споделите ваш омилен рецепт.Состојки:
3 средни компири
200 гр турски/грчки цврст јогурт
сол,бибер
100 гр рендано тврдо сирење