Заврши натпреварот Мистер Олимпија: Филип Хит ја одбрани титулата

36-годишниот Филип Хит уште еднаш ја зема титулата за најмускулестиот маж на светот.На оние кои не се бават со овој спорт веруваме дека им е тешко да разликуваат една планина на мускули од друга.
Седумкратниот освојувач на истата титула и некогашен гувернер на Калифорнија, Арнолд Шварценегер, го осврна вниманието на некои од основните проблеми во модерниот боди билдинг, кој со текот на времето според него се претвори во спектакл на циркузантски накази. Според него, огромната мускулна маса се наградува првенствено, додека пак, се занемаруваат структуралните проблеми, како големи труднички стомаци, и шокантни величини на гради. Вината за ваквиот изглед лежи во огромната количина на храна што е неопходна за растењето на волку големи мускули, како и анаболичките стероиди, хормонот за раст и инсулинот кои се дел од редовниот режим на исхрана кај бодибилдерите на светските натпревари. Сепак, некои тврдат дека вината е во судиите кои го наградуваат недостатокот на естетика, а фаворизираат монструозни пропорции.

Модерниот бодибилдинг е далеку од запоставен, како што беше тоа случај во минатото. За својата прва титула во 1970 година, Шварценегер доби 1000 долари, а тогаш билдерите се уште изгледаа како човечки суштества.
На оние кои не се бават со овој спорт веруваме дека им е тешко да разликуваат една планина на мускули од друга.
Седумкратниот освојувач на

Пронајдете не на следниве мрежи: