Здравјето на жените е се позагрозено!

Loading...

Лекарите ширум светот, како никогаш претходно, не се загрижени за здравјето на жените. Статистиките велат дека секоја жена по 25 – 30 година страда од заболувања со дојките, секоја втора се лекува од миома на матка, а кај 15% од нив започнува ендометриоза (хронично заболување во карличниот дел кој најчесто предизвикува неплодност).
Сите овие опасни болести може да бидат честа причина која доведува до канцер.
Експертите имаат низа хипотези за ваквата состојба, но едно е сигурно – жените кои имаат партнер почесто се здрави во споредба со останатите. Кај нив и менопаузата се случува подоцна што значи дека тие подолго остануваат млади.
Стоп за масната храна
Една од почестите тези кои се обидуваат да ја одгатнат природата на женското здравје гласи дека масната храна води кон зголемување на канцерогените материи во организмот. Дел од експертите сметаат дека маснотиите во крвта кои се внесуваат преку исхраната се главна причина за отоци по телото кој се главни индикатори на карциномот. Како доказ за тоа ги наведуваат посиромашните земји каде исхраната се темели на растителна основа и токму таму процентот на заболени жени е многу помал.

 
Бременоста е благослов
Ако во минатото жените раѓале по 6 – 7 деца и истите ги доеле до минимум 2,5 годишна возраст денешната ситуација е многу далечна.
Факт е дека жените во минатото биле многу поздрави, а како една од причините за тоа се многубројните бремености, односно за време на бременоста овулацијата отсуствува што значи олеснување на работата на јајниците.
Професорот Мировски од Универзитетот во Тексас смета дека идеална возраст за првата бременост е 34 години, а како позитивен исход од тоа го наведува фактот дека доцната бременост е синоним за долговечност.
Стрес и еко – услови
Кога на сето тоа ќе се додаде стресот на современото секојдневие и негативните еколошки услови во големите градови резултатот е дека здравјето и убавината на жената се ставени на голем ризик.
Ризик – хормони
Хормоните играат голема улога во процесот на женското здравје. Под дејство на медикаментите, естрогените може да се претворат во добри, лоши или опасни за организмот.
Токму затоа подобро е да се одлучите за оние чие лачење се поттикнува со препарати на билна основа. Биоактивните додатоци на исхраната може да бидат одличен начин за поддршка на женскиот имунитет.
На пример, материјата која се добива од екстракт од зелениот чај го намалува ризикот од хормонско условени отоци, додека пак изофлафоните од соја стимулираат лачење на позитивни хормони.Статистиките велат дека секоја жена по 25 – 30 година страда од заболувања со дојките, секоја втора се лекува од миома на ма

loading...
Loading...