Жените се уникатни-не може да се произведе женска „вијагра“

Loading...

Желбата за секс кај секоја жена се создава различен начин, па затоа фармацевтите имаат проблем со создавањето на либидо пилула за жените.
Таква пилула барем за сега не можеме да создадеме – изјавил Бат Шева Маркус, директор на Медицинскиот центар за женска сексуалност во Њујорк.
Кај жената причините за слабеење на либидото се најчесто од психолошка и хормонална природа.

Пристапи како советување, хормонална терапија, опуштање, масажа им помага во подобрувањето на либидото. Но постојат и најразлични третмани за зголемување на сексуалната желба кај припадничките на понежниот пол.
Прва и основна мерка е да се идентификува причината за намаленото либидо.
Причините може да бидат:
Хроничен стрес на работаХормонални промени, менопаузаДепресијаДруги психички проблеми
„Кај некои жени се јавува болка за време на сексуалниот однос поради здравствени проблеми, а ако таа болка потрае, дефинитивно ќе допринесе за слабеење на либидото“ – истакнува д-р Лиа Милхајзер од Стенфорд.
Таблетите за сексуална дисфункција се наменети за жените кои имаат потешкотии со постигнувањето на сексуално возбудување или оргазам. Ја зголемуваат циркулацијата на крв во гениталиите, но за жал не помагаат на оние жени кај кои проблемот е од психичка природа.
Најдобар начин да се надминат овие проблеми е директно да се соочат.Желбата за секс кај секоја жена се создава различен начин, па затоа фармацевтите имаат проблем со создавањето на

loading...