Како точно се подготвувала тогаш, никој денес со сигурност не може да тврди, затоа што тоа било строго чувана тајна, но едно нешто е сигурно – тогашната салата немала речиси никаква допирна точка со денешната и содржела состојки како што се соини зрна, кавијар, телешки јазик…Свадби, крштевки, слави, празнични ручеци… На трпезите ширум нашата земја, на речиси секоја голема прослава се наоѓа руската салата. Совршена мешавина на мајонез, варени јајца, шунка, компир, грашок, пилешко и додатоци по вкус, даваат едно совршено уживање, па и не е така чудно што луѓето ширум светот ја сакаат оваа салата.
Според една верзија, оваа салата настанала околу 1860 година. Лусиен Оливие, шеф на кујната на тогаш реномираниот ресторан „Ермитаж“ во Москва, ги послужил гостите со салата која набрзо станала заштитен знак на ресторанот, не претпоставувајќи дека со години подоцна ќе влезе во сите важни кујни во светот.Како точно се подготвувала тогаш, никој денес со сигурност не може да тврди, затоа што тоа било строго чувана тајна, но едно нешто е сигурно – тогашната салата немала речиси никаква допирна точка со денешната и содржела состојки како што се соини зрна, кавијар, телешки јазик…
Според друга од приказните, Наполеон Бонапарта, големиот војсководец на Француската војска, е заслужен за пронаоѓањето на ова вкусно јадење. Според некои податоци, тој бил „тежок на храна“, па готвачите секогаш се труделе одново да го воодушеват и задоволат со своите подготовки на различни состојки.
Еден од неговите готвачи бил и Анри Оливие, за кој се верува дека подоцна пошол во рускиот дворец и таму ја направил салатата која му ја подготвувал на својот војсководец.
Без разлика на тоа која верзија е точна, ние сме благодарни на генијалниот готвач кој го создал ова неверојатно јадење и едно нешто е сигурно – ќе уживаме во овој совршен вкус уште долго време!
Свадби, крштевки, слави, празнични ручеци… На трпезите ширум нашата земја, на речиси секоја голема прослава се наоѓа руската салата. Совршена меш