Знаете ли што всушност се случува со косата кога ја бојадисувате?

Loading...

Експертите за бојадисување на коса Никита Вилоси и Елизабет Филипс објасниле како бојата всушност делува на косата. Бојата за коса мора да помине неколку препреки пред навистина да ја обои вашата коса. Мора да навлезе во влакното, а првата препрека се кутикулите кои ја штитат косата.
Тоа е исто како кај коренот на дрвото.
Затоа за бојата да навлезе во влакното кутикулата мора да се подигне, потоа, на сцена доаѓа амонијакот. Проблемот е кога се прави пореметувањето на кутикулите, однодно како што велат експертите кутуикулите не се наменети за подигнување.

 
Потоа пероксидот ја уништува вашата боја на коса, затоа што за да се постигне саканата боја најпрво вашата мора да биде уништена. Пероксидот исто така ја оштетува вашата коса. Имено, кога кутикулите се подигнати, а пигментот разграден, вашата коса изгледа како „слама“- велат експертите.
Сега на ред доаѓа бојата која треба да се развие на косата. Ја нанесувате на косата, таа навлегува во влакната и се развива. Имајте на ум дека вашата кутикула сеуште е подигната додека ја држите бојата. Дури откако ќе ја измиете косата кутикулата се спушта, но штетата веќе е направена.
Алергиските реакции се ретки.
Но, тие се страшни затоа е подобро да напрвите тест. Бојата за коса мора да помине неколку препреки пред навистина да ја обои вашата коса. Мора да навлезе во влакното, а првата препрека се кутикулите

loading...
Loading...