Зошто е штетно спиењето со вклучено светло?

Loading...

Истражувачите предупредуваат дека сјајот што го емитира ТВ приемникот или слабата светлина на ноќната ламба всушност може да влијае врз менталното здравје.Резултатите од истражувањето покажале дека оние луѓе кои спијат изложени на светлина имаат симптоми на депресија за разлика од оние кои не се изложени на светлина. Дури и бледата светлина во текот на ноќта е доволна за да предизвика депресивно однесување, дисбаланс во организмот и структурни измени во мозокот – сметаат невролозите.
Покрај тоа спиењето со светлина може да предизвика и промена во телесната тежина, односно дебелеење. Светлината пречи во излачувањето на мелатонинот, кој го контролира внатрешниот часовник во организмот.Резултатите од истражувањето покажале дека оние луѓе кои спијат изложени на светлина имаат симптоми на депресија за разлика од оние кои не се излож

loading...
Loading...