Зошто не треба да се фрла кората од овошјето и зеленчукот?

Зеленчукот и овошјето се богати со хранливи материи во целиот нивен плод, во кој спаѓа и лушпата која најчесто завршува во кантата за отпадоци. Дознајте колку хранливи вредности кои ги содржи токму кората која ја фрламе во текстот во прилог.Истражувањата покажаа дека во кората на портокалот има четири пати повеќе влакна отколку во нејзиниот плод, а процентот на флавоноиди нобилетин и тангеретин е поголен –  тие имаат антикацерогено, антидијабетско и антивоспалително дејство. Една студија покажала дека овие состојки многу успешно го намалуваат нивото на лошиот холестерол.
Како да ја употребите кората: Изрендате ја кората од портокалот во свежи салати, во јадења од боранија или аспарагус. За десерт, излупете го белиот дел од кората на портокалот и исечкајте го портокаловиот дел на тенки ленти, па издинстајте ги во сируп од шеќер и прелијте ги со топена темна чоколада. Прочитајте повеќе на najadise.mkИстражувањата покажаа дека во кората на портокалот има четири пати повеќе влакна отколку во нејзиниот плод, а процентот на флавоноиди&nbs

Пронајдете не на следниве мрежи: