Зошто не треба да се користат конзервирани домати?

Loading...

Многу луѓе се шокираат кога ќе се каже дека конзервираните домати се лоши. Доматите се зеленчук, па како е можно да бидат лоши?Зошто конзервираните домати се толку лоши?
Точно е дека повеќето конзервирани лименки имаат БПА. 
Повеќето од нас знаат дека БПА е штетно. БПА е скратеница од бисфенол- а и се користи за хемиски да се премачка поставата на конзервите и повеќето пластични производи во кои се наоѓа храната. БПА може да се филтрира во храната и пијалоците.
Децата се најмногу подложни на ефектите на БПА хемикалиите. Подолу се само неколку од констатираните наштетувања кои произлегуваат од изложеноста на БПА.
1. Хормонски нарушувања
2. Репродуктивна штета
З. Зголемен ризик од одредени видови на рак
4. Малформации на органите кај децата
5. Ризик од спонтан абортус
6. Дефекти во спермата
7. Зголемен ризик од ментални пречки кај бебињата
Изложеноста на БПА е широко распространета а ние несвесно ја користиме во исхраната.
Според едно истражување кое е спроведено од страна на центрите за контрола на болести, биле пронајдени незабележливи нивоа на БПА од 93% , од 2517 примероци од урина на луѓе постари од 6 години.

Зошто конзервираните домати се толку штетни?
Конзервираните домати имаат особено висок ризик од истекувањето на БПА бидејќи имаат кисел вкус.
Тоа не значи дека не постојат и други конзервирани прекршители, но доматите се дефинитивно едни од најлошите.
Но, не е ни толку тешко да им се најде соодветна алтернатива.
На пример заменете ги конзервите и започнете да користете свежи домати или научете како да ги користeте доматите во тегла…Зошто конзервираните домати се толку лоши?
Точно е дека повеќето конзервирани лименки имаат БПА. 
Повеќето од

loading...
Loading...