Taste Atlas аргентинската чоколадна торта во 2020 ја прогласи за најдобра торта во светот.
Рецептот за подготовка не е комплициран и може секој да ја направи и тоа само од 5 состојки. Нема печење, само послужете ја претходно оладената торта.
Потребни состојки:
500 г чоколадни бисквити
675 г крем сирење
675 г карамелизирано кондензирано млеко
кафе или млеко
чоколадо
Начин на подготовка:
Во голем сад измешајте го кондензираното млеко со крем сирење и изматете. Бисквитите натопете ги во свареното каде, а може и во млеко. Редете ги во тепсија 20×20. Премачкајте со филот, па наредете ги бисквитите и така правете додека не добиете 5 слоја.
Последниот слој треба да биде бисквити, а оставете и малку фил за декорација.
Покријте и оставете во фрижидер 6 часа или преку ноќ. Извадете ја тортата, премачкајте со фил и украсете со рендано чоколадо.