Едноставни колачиња без додадени „модерни“ состојки, за сите оние кои обожуваат старински колачи.
Потребни состојки:
– 110 гр путер
– 2 јајца
– 70 гр шеќер
– 1-2 лажици мед
– 80 гр брашно
– ½ лажичка прашок за пециво
– малку сол
– рендана кора од половина портокал
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Ставете го путерот во подлабок сад на средна температура, оставете додека не се формираат меурчиња и пена, често мешајќи. Оставете го стопениот путер малку да потемни од долната страна, а потоа тргнете го од оган.
Во поголем сад, измешајте ги јајцата, шеќерот и медот, па домешајте со миксер за да добиете густа смеса. Потоа додадете го стопениот путер и измешајте.
Во помал сад измешајте ги брашното и прашокот за пециво со малку сол, па додајте го во смесата, изрендајте ја кората од портокал и измешајте да се соединат.
Истурете ја смесата во калапи (најдобро е да користите силиконски калапи за пралини или помали калапи за мафини) и печете ги медалјоните додека не добијат златна боја, околу десет минути.