Банички со три вида брашно

Доколку сте во првите 28 дена на рестрикција, најдобро е овие банички да ги избегнете затоа што имаат пченично брашно. А во рестрикција може да ги користите еднаш во 15 дена од истата причина.
И можеби ќе ви треба малку повеќе трпение затоа што имаат јачменово брашно, па корите потешко се тегнат и се кинат. Но, со вкусот се компензира маката и времето кое го бараат.
Рецепт
200 грама Јачменово брашно
200 гр Спелтино брашно
300 гр Интегрално пченично брашно
550 мл Топла вода
8 лажици Маслиново масло
1 лажичка Химелајска сол
500 гр Мелено јунешко месо
1 страк Праз
Инструкции за готвење


1Подготовка на тестото
Од сите состојки месете меко тесто и оставате да одмори еден час.
Можеби водата ќе треба да ја прилагодите со +\- 50 мл, затоа што секое брашно различно прима вода.
2Припрема на корите
Тестото се дели на 8 дела и се формираат топчиња. Од секое топче се сука мала кора.
Од двете страни на секоја кора се става поголема количина на масло и се оставаат да одморат 30 минути.
Потоа од секоја кора се развлекува голема кора на чаршаф и се става од претходно подготвениот фил.
Во овие банички филот е праз и мелено јунешко месо, претходно испржени и изладени додека стоеше тестото.
Питата се пече веднаш во загреана фурна на 200 степени, околу 40 минути.

На здравје!

 

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.