Состојки за бисквит:
7 белки
60 гр шеќер
2 лажици ванилин шеќер
150 гр афион
2 лажици прашок за пециво
200 мл млеко
Состојки за крем
7 жолчки
90 гр шеќер
1 л млеко
250 гр путер
50 гр шеќер во прав
500 мл крем за шлаг
Подготовка
Мешајте ги белките со електричен миксер додека не станат цврсти. Измешајте го шеќерот со ванилин шеќер и постепено додавајте на белките неколку пати, постојано мешајќи за да се раствори шеќерот целосно. Измелете го афијонот, ставете го во сад и измешајте го со прашокот за пециво, а потоа лесно, но темелно измешајте ги во процесор за храна.
Истурете ја подготвената смеса во подмачкан плех со димензии 40х24 см и печете ја во рерна загреана на 180 степени околу 20 минути. Оставете печен бисквит малку да се излади и прелијте го со 200 мл топло млеко. Додадете шеќер, 100 мл ладно млеко во жолчките и добро измешајте за да добиете мазна смеса без грутки. Остатокот од млекото ставете го на оган да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, тргнете го од оган и промешајте. Вратете се на тивок оган и варете, мешајќи постојано, околу 1-2 минути. Извадете го од оган и оставете го да се олади на собна температура. Омекнат путер и шеќер во прав добро изматете ги со електричен миксер и измешајте со изладениот крем. Нанесете го кремот рамномерно на подготвениот бисквит и израмнете.
Ставете го колачот во фрижидер околу 30 минути за да дозволите кремот да се згусне. Изматете го кремот за шлаг додека не почне да се згуснува. Нанесете го подготвениот шлаг на кремот, израмнете и ставете го во фрижидер најмалку еден час.