„Медот е еден од најсилните производи што навистина треба да се консумира со голема претпазливост во студениот период. Станува збор за тоа дека медот има многу изразено затоплување, што доведува до зголемено потење. Луѓето не го чувствуваат тоа, но употребата на мед во зима пред излегување од дома или директно надвор може да доведе до настинка“, предупредува Золотарев.
Тој додава дека треба да се внимава при консумирање на било каква храна која има ефект на загревање или ладење, имајќи ја предвид температурата на воздухот. На пример, ладните пијалaци не се добра опција за топло време и обратно.
„Дефинитивно е подобро да се пие топол чај во лето, а пијалaци на собна температура во зима. Сладолед не треба да јадете и кога е ладен, иако некои мислат дека е одличен. Температурните разлики меѓу луѓето, храната и околината предизвикуваат прилично активна реакција на организмот, која не е секогаш корисна“, објаснува докторот.
Гастроентерологот Олга Аришева истакнува дека медот има многу корисни својства, но дека треба да се конзумира ограничено – не повеќе од две или три лажици дневно. Исто така, советува да не се додава во чајот, бидејќи топлата вода ги уништува сите корисни својства, оставајќи ги само шеќерите и јаглехидратите, пренесува.
Нутриционистот Михаил Гинцбург предупредува дека мед не треба да се дава на деца под 3 години, а советува и да не го консумираат луѓе со обесност, лица со хипертензија, кои имаат проблеми со крвниот притисок и замастен црн дроб.