Покрај свинското, пилешкото месо е една од најпопуларните намирници од животинско потекло.
Иако е малку калорично (ако се јаде без кожа), нутриционистите истакнуваат дека нема премногу хранливи материи, како говедското или мисиркиното месо.
Секако, ако зборуваме за природно одгледување на живина и месо што не е ‘наполнето’ со адитиви.
Ако тоа не е случај, односно ако купувате месо од супермаркет, експертите предупредуваат на одредени делови од пилешкото месо, каде што оваа ‘хемија’ повеќе се задржува.
Првото нешто што е важно да се знае е дека живината не е имуна на инфекции типични за луѓето. Затоа, тие советуваат дека ако набавите месо од непроверени извори, не треба да земате делови од пилешкото месо, во кое се акумулираат штетни ‘лекови’ со кои се лекувало животното, како и паразити.
Најкорисно и најздраво е белото месо, но секако се препорачува да биде добро термички обработено, за да се уништат сите можни патогени.
Најдобро е да го варите месото во две води – прво варете пет минути, а потоа процедете ја зовриената вода и ставете друга во која месото ќе се вари докрај.
„Ве советувам прво да го сварите месото, за да не се грижите за паразитите и големата количина на антибиотици со која е полнето“, советува готвачот Сергеј Синицин.
Тој препорачува и при купување на месото, прво да го помирисате – ако почувствувате мирис на хемикалии, откажете се, во таквото месо нема здрави состојки.