Потребни состојки:
150 мл масло
150 мл вино
1 печиво
400-500 г брашно
Сол, семки, зачини
Начин на подготовка:
Измешајте ги течните(бело вино и масло), па додадете ги сувите состојки. Постепено додавајте брашно додека да добиете средно меко тесто. Може ќе ви треба и повеќе или помалку од напишаното, ќе видите според тестото. Поделете го на неколку дела и секој дел исукајте го на намрсена површина. Од едната страна ставете семки по избор(сусам, лен, сончоглед, афион, ким) и притиснете ги со сукалото, превртете ја кората и ставете зачин по желба или повторно семки. Исечете на ленти и секоја посебно завиткајте ја. Редете на хартија за печење во плех и печете ги на 200 С околу 10-15 минути или додека да добијат светло кафеава боја.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.
View this post on Instagram