Луѓето често бегаат од млечни производи со маснотии, бидејќи мислат дека предизвикуваат висок холестерол, но тие производи штитат од кардиоваскуларни болести и дијабетес, велат експертите.
Ако некогаш сте пиеле лајт јогурт и мислевте дека е невкусен, тој веројатно има многу малку маснотии или е целосно без маснотии, вели диететичарката и основач на порталот за здрава исхрана Olive Tree Nutrition, др. Рахаф Ал Бочи.
Имено, објаснила таа, тие се одговорни за она што сите го бараме во јогуртот: богат вкус и кремаста текстура – и покрај тоа, вели таа, полномасниот јогурт има и други предности во однос на помалку мрсниот или овошен. Една од најчестите дезинформации поврзани со исхраната е дека мастите се генерално штетни, па затоа некои луѓе целосно ги елиминираат од исхраната во желбата за витка линија и здравје. Но, тие честопати брзо сфаќаат дека не се чувствуваат подобро или слабеат затоа што многу намирници се богати со таканаречени добри масти што му се потребни на телото.
Јогуртот со целосен маснотии содржи помалку шеќер и повеќе здрави масти
Трендот на елиминирање на мастите од исхраната започна во Соединетите држави кога во 1977. година почнале да се споменуваат како „непријатели“ на организмот, а здравствените служби започнале да ги советуваат граѓаните на диета со малку маснотии; што веќе во раните 80-ти години резултирала во масовно производство и продажба на храна со малку маснотии, пренесува Večernji list.
Причината за оваа „борба против маснотиите“ беше општо прифатеното мислење во тоа време дека заситените масти се директно поврзани со срцеви заболувања, но оваа теорија подоцна беше побиена со бројни научни студии.
„Многу луѓе сè уште бегаат од млечни производи со полни маснотии, бидејќи сметаат дека многу маснотии нужно значат висок холестерол и слични проблеми“, изјавила диетичарката д-р Ал Бочи за Huff Post.
Сепак, додава таа, истражувањата за тоа сè уште се спроведуваат, а многумина веќе покажаа дека полномрсните млечни производи го штитат организмот од кардиоваскуларни болести и дијабетес повеќе отколку што придонесуваат за нив. Покрај тоа, посочува д-р Ал Бочи, јогуртите со малку маснотии често содржат повеќе рафинирани шеќери и засилувачи на вкусот поради недостаток на вкус.
Помалку го зголемува шеќерот во крвта
Овошните јогурти со вкус имаат најмногу шеќер, вели диететичарот д-р Лорен Шарп од Филаделфија и објаснува дека токму затоа го зголемуваат шеќерот во крвта, по што тој често повторно нагло паѓа.
Кога ќе се појави таков скок на шеќер во организмот, нашето тело обично брзо повторно бара нешто слатко, а потоа многумина посегнуваат по нездрави закуски, па обичниот јогурт со малку маснотии на крајот предизвикува вишок тежина, а не слабеење.
Сепак, нутриционистите истакнуваат, дури и полномрсните јогурти не се целосно без шеќер, но тие често го имаат во многу помал процент и подолго не одржуваат сити.
Има подобар вкус од обичен јогурт
Студија од Стенфорд покажала дека е многу полесно да се донесе одлука за здрава исхрана кога вклучува храна што е вкусна, што е сосема логично, вели д-р Ал Бочи, а повеќето луѓе сметаат дека полномрсниот јогуртот има многу подобар и побогат вкус отколку обичниот јогурт. Иако нивото на протеини им е приближно исто и двата содржат пробиотици, вкусот на полномрсниот јогурт најмногу го подигаат токму маснотии и со тоа ја намалува веројатноста дека ќе посегнете по слатка или некоја друга нездрава храна и закуски после него.
Покрај тоа, полномрсниот јогурт е одличен поради неговата висока содржина на протеини како додаток на јадења што треба да имаат кремаста текстура, па затоа диететичарот забележува дека во многу рецепти може да замени кисела павлака и советува дека во некои јадења (како што се тестенини со сирење) се додава наместо млеко.